Tüm yayınlarımız DRM-siz ve ücretsizdir.


Cesur Yeni Medya

Cesur Yeni Medya - Kapak

⇣ PDF    ⇣ LaTex  

Alternatif Bilişim tarafından derlenen elektronik kitap "Cesur Yeni Medya", üç bölümden oluşuyor.

İlden Dirini'nin giriş ve değerlendirme yazısının devamında başlayan birinci bölüm, Tunus'ta başlayıp Mısır'a ve diğer birçok Arap ülkesine sıçrayan ve Libya'daki gelişmelerle süregiden Arap isyanlarında yeni medyanın oynadığı rolü tartışıyor. Konuyu farklı açılardan ele alan İsmail Hakkı Polat, Ayşe Kaymak, Barış Engin, Koray Löker ve Işık Barış Fidaner'in yazılarını içeren bölümdeki tartışmalar, Alternatif Bilişim'in Ocak ayında Elektrik Mühendisleri Odası'nda düzenlediği Wikileaks konulu toplantıda ortaya atılan konuların genişletilmesi ile oluştu.

İkinci bölüm, Wikileaks'i gazetecilik ve yeni medya bağlamında inceliyor. Özgür Uçkan, Mete Çubukçu, Noyan Ayan, Başar Başaran ve Gülseren Adaklı'nın yazılarının yer aldığı bu bölüm, Wikileaks ve sızıntı gazeteciliğinin toplumsal bilgi ve iktidar değişimi açısından sağladığı olanaklar, siyasal konumlanışı gibi tartışmaları içeriyor.

Üçüncü bölümde, Wikileaks'i oluşum halindeki ve sonuçlarına götürülen bir fikir olarak anlamaya çalışıyoruz. Julian Assange'dan çevirdiğimiz üç yazının ardından Işık Barış Fidaner, Burçe Çelik ve Andreas Müllerleile'nin yazıları Wikileaks'in fikirsel temelleri, imkanları ve sonuçlarını ele alıyor.

Cesur Yeni Medya - Wikileaks ve 2011 Arap isyanları üzerine tartışmalar
Derleme, Nisan 2011, 164 Sayfa
Derleyen: Mutlu Binark, Işık Barış Fidaner
Yayına hazırlayan: Işık Barış Fidaner
Kapak tasarımı: Babür Sağlam
Yazıların hakları yazarlarına aittir.
LaTex kodları ve tüm içerik CC BY-NC 4.0 altındadır.

İçindekiler

Giriş ve Değerlendirme / İlden Dirini

Bölüm I: Hak ve Özgürlükler, Arap isyanları

Bölüm II: Wikileaks, Gazetecilik ve Yeni Medya

Bölüm III: Wikileaks’in Kuram ve Felsefesi

Ekler