Tüm yayınlarımız DRM-siz ve ücretsizdir.
Önsöz'den
...
Bu çalışmayı yapmaya karar verdiğimde, akademik kariyerimde karşılaştığım bir sorunun peşinden gitmek istedim. Yeni medya araştırmalarında, özellikle insan öznesiyle ilgili veriler toplanırken yaşanan etik sorunlar, beni derinden etkileyen ve üzerine düşündüren bir konu haline geldi. Okuduğum makalelerde, kitaplarda, hatta araştırmalarda ve benim de bir özne olarak yer aldığım çalışmalarda bu etik sorunun ne kadar yaygın olduğunu fark ettim. Ne yazık ki, yeni medya araştırmalarında bu sorunun giderek büyüdüğünü görmek, bu alanda bir farkındalık yaratmayı gerekli kıldı.
Uluslararası literatürde konuya dair çok sayıda kaynak bulunsa da, Türkiye'deki yeni medya araştırmalarında bu sorunun çok fazla irdelenmediğini gözlemledim. İşte tam da bu sebeple, Türkiye'deki yeni medya araştırma etiğine dair bir bakış açısı geliştirmeye katkı sunmasını umut ederek bu çalışmayı kaleme aldım.
Başlangıçtan bugüne Türkiye’de yayınlanan hemen hemen tüm yeni medya makalelerine erişmek, bunlar arasından inceleme yapacakları seçmek ve sonuçta bu makaleleri analiz etmek uzun bir zaman aldı. Ancak sabırla devam ettim ve sonunda Türkiye’deki yeni medya araştırmalarına dair etik konusunu ele alan bir çalışma ortaya koymayı başardım. Bu kitap, alandaki etik sorunlara dair birçok noktayı gün yüzüne çıkarıyor ve umarım, gelecekteki araştırmalar için bir rehber olur. Ve bu kitabı okurken, etik sorunların daha geniş bir perspektiften ele alındığını görmek umuduyla, siz değerli okuyuculara da şimdiden teşekkür ederim.
...
Hasan Hüseyin Kayış Aksaray - 2025
ISBN: 978-605-74852-6-7
Mart 2025, 258 Sayfa
Yazar: Hasan Hüseyin Kayış
Editör: Günseli Bayraktutan
Kapak Konsept Tasarım: Erdem Alper Turan
Dizgi ve Tasarım: İbrahim Kahraman
Yazıların hakları yazarlara aittir.
Tüm içerik
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
License / Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası altındadır.